Jaktkläder

2017-04-13 09:26

Jaktkläder


Funktionella och smarta jaktkläder

Uttrycket att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder är välmenat och sant. Att klä sig rätt är en förutsättning för en lyckad jaktsäsong. Ska du spendera en eller flera dagar i naturen så krävs det att du har riktig kvalitativa, vindtäta, varma, smidiga och vattentäta jaktkläder. Se över din utrustning inför varje säsong och komplettera med det du behöver så kan du njuta av dina jaktdagar till fullo. Det finns ett stort utbud av jaktkläder och utrustning att välja mellan. Med rätt grundutrustning kommer du långt och den och den består av underställ, strumpor, kängor, väst, jaktställ bestående av byxa och jacka, mössa eller keps samt slittåliga handskar.


Jaktklädernas grundutrustning

Ett underställ består av tröja och byxor som du bär närmast kroppen och ska både värma och släppa igenom fukt. Titta efter underställ med merinoull som ger styrka och ultimat komfort. Beroende på årstid kan du välja mellan kort- eller långärmade tröjor. Strumporna har liksom understället en viktig funktion, de ska hålla värmen, släppa igenom fukt och förhindra skavsår. Kängorna ska vara slitstarka och vattenresistenta som tål att gå långa sträckor i utan risk för sår och skav på fötterna.


Mössan eller kepsen ska vara vind-,vattentålig och varm. Att ha bra handskar är viktigt då det gäller att inte bli frusen om fingrar och händer under tiden du spanar på vilt. För den mycket frusna jägaren finns det handskar med inbyggda värmeslingor på marknaden. Man kan välja mellan tum- eller fingerhandskar samt modeller i camouflage eller olika färger.


Jaktställ bestående av jacka och byxor ska vara av slitstark kvalité och funktionell design.De ska ha rymliga och prasselfria fickor för ammunition och material på jaktstället ska bestå av vattentätt material samt vara prasselfritt och tyst för en lyckad jakt. Exempel på högkvalitativ och bra jaktutrustning är märken så som Härkila, Pinewood, Swedteam och Chevalier. För bästa hållbarhet är det viktigt att man tar hand om sina jaktkläder och tvättar enligt tvättråden. Alternativt vädra de större plaggen regelbundet mellan maskintvättning.   Länk här